Небивалици по BTV – езикът „ватан“, етимологията на „Рила“ и коптската азбука

 

Днес (27.09.2020) в предаването "Тази събота и неделя" по БТВ в репортаж за инспектор от НП "Рила" от въпросния човек се говорят абсолютни небивалици.

В българския език няма нищо закодирано. Няма нищо специално в нашия език. Той просто е един от около 7000 езика, които се говорят в момента на Земята.

Древен език "ватан" няма. "Разшифрованията" с този "език" будят само смях.

Дава се псевдоетимология ("разшифроване") на името на планината Рила. Първото място, на което човек трябва да отиде, когато се зачуди за произхода на някоя българска дума, е (представете си) Българският етимологичен речник, чиито първи седем тома са достъпни онлайн - https://ibl.bas.bg/struktura/balgarska-etimologiya/publikatsii/.

Не знам да съществува копска азбука. Съществува обаче копТска азбука, която е базирана на гръцката азбука, която пък се е развила от финикийската писменост (ето повече: https://www.facebook.com/etymotitel/posts/3330589610308986).

Има още немалко абсурди, които се споменават, но за тях хич не ми се говори.

В едно нещо все пак инспекторът от НП "Рила" е прав - породи се интерес у научната аудитория.


Източници:

Български етимологичен речник. Том VI. София: Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2002. (достъпен онлайн тук - https://ibl.bas.bg/lib/ber_6/#page/1/mode/1up)

Коментари