Псевдоетимология на думата "вино" по NOVA

По време на предаването "Събуди се" по NOVA на 24.11 водещата Мартина Ганчева след приключването на репортаж за винен фестивал казва, че скоро е научила любопитния "факт", че думата "вино" идва от санскрит и означава "да обичаш". Това е абсолютно невярно.

Истината е, че думата "вино" се развива от праславянското *vino, което пък е заето от латински (евентуално през германски език). А латинското vinum се развива от праиндоевропейски.

Псевдоетимологията, свързваща "вино" със санскрит, успях да открия в три сайта (могат да се видят на изображението и по-долу), като е възможно един от тях да е източникът на казаното в предаването, тъй като публикациите на два от тях са с по-ранна дата, а за единия не мога да намеря информация. В две от публикациите на сайтовете се споменава староиндийска дума - "вена", а в една от тях се казва също, че тя е свързана с името на богинята Венера. Вярно е, че на санскрит има дума वेन (vena) със значение "желание, копнеж" и корен वन् (van) със значение "харесвам, обичам, желая“, но те по никакъв начин не са свързани с думата „вино“. Латинското Venus и староиндийското वन् (van) са се развили от един праиндоевропейски корен - *wenh₁- ("желая, обичам"), а वेन (vena) се е развило от *weyh₁- ("насочвам вниманието си към, стремя се към").

Все пак си остава загадка по какъв начин някой се е сетил да свърже думата "вино" със староиндийското वेन (vena), тъй като това би изисквало знание по санскрит. Това, че в различни езици има думи, които звучат подобно или абсолютно еднакво, не означава, че те са етимологично сродни или че едната дума произлиза от другата. Любим пример е как английското bad и персийското بد (bad) се четат по един и същи начин - [bæd], и означават едно и също нещо - "лош", но по никакъв начин не са свързани.

Притеснително е, че подобна неправилна информация е представена като факт в национален ефир.

Притеснително е също, че подобна неправилна информация е представена като факт от филолог (това научаваме от интервюто с водещата, което е цитирано по-долу и скрийншот от което е показан на изображението).

Основният ми повод за създаването на този пост е, че този "любопитен факт" е съобщен в национален ефир, което означава, че може би е достигнал до много хора. Стремежът ми е просто да опровергая твърдението, представено като факт, и да покажа колко лесно може да се разпространи една псевдоетимология. :)

Осъзнавам колко грешна информация по отношение на етимологията и езикознанието се съобщава по телевизията и в интернет и имам за цел и да опровергавам грешната информация с научно доказани етимологии.
Призовавам хората да разчитат на авторитетни етимологични речници, когато искат да научат любопитни факти за произхода на дадена дума. :)


Източници за споменатите етимологии:

Helmut, R. Lexikon der indogermanischen Verben. Die Wurzeln und ihre Primärstammbildungen (LIV). Bearbeitet von M. Kümmel, Th. Zehnder, R. Lipp und B. Schirmer. Wiesbaden: Dr. Ludwig Reichert Verlag, 2001, pp. 668-669.

Kloekhorst, A. Etymological Dictionary of the Hittite Inherited Lexicon. Leiden, Boston: Brill, 2008, p 1012.

Beekes, Robert S. P. Etymological Dictionary of Greek. Leiden, Boston: Brill, 2010, pp 1058-1059.

De Vaan, M. Etymological Dictionary of Latin and the other Italic Languages. Leiden, Boston: Brill, 2008, p 663, p 680.

Български етимологичен речник. Том I. София: Издателство на БАН, 1971, стр. 149.


Източници:

>репортажът за винeния фестивал от предаването, откъдето е и изображението) ("Събуди се", NOVA) /конкретната реплика за етимологията на думата "вино" е от 3:24/ :
https://www.vbox7.com/play:952cf859d8?fbclid=IwAR2Eu83rurBBaZyecvX5tExQvot5VhZe-67M8wTTQjCLKIwTpvzRhlwAMVE

>интервю:
https://nova.bg/news/view/2019/01/22/238278/мартина-ганчева-пожелавам-си-интересни-събеседници-и-любознателни-зрители-през-новата-година

>публикациите в сайтовете, където е спомената същата псевдоетимология:
https://www.flashnews.bg/interesni-malko-poznati-fakta-vinoto/
http://www.vinobg.com/index.php?main_page=page_3&newsid=353
https://bg.greenlife-kyoto.com/8693-wine-properties-and-benefits

Коментари